Läst 2020: Hur står det till med mångfalden?

Tidigare har jag kikat på statistiken över antal lästa böcker, genrer och utgivningsår och så i går om författarnas kön och vilka länder de kommer ifrån. Nu ska vi ta en titt på hur det står till med mångfalden.

Etnicitet

Som jag kunde konstatera i går så läser jag mycket från Sverige, Västeuropa och Nordamerika. Och det avspeglar sig också i författarnas etnicitet. Jag skäms lite över att ha läst så här vitt, men ska man kunna ändra något måste man ju också få syn på problemet. Och ser vi till de nominerade i priser som Årets bok eller vem som tilldelas Nobelpriset är jag knappast ensam om problemet. Cirkeldiagrammet baseras på alla böcker jag läst under året, oavsett var författaren är född eller bor. Här har jag räknat utifrån etnicitet som i hudfärg (och inte språk, religion eller något annat).

Svenska författare med bakgrund utanför Norden

Bland de svenska författarna ser det inte heller så himla varierat ut. Här har jag räknat vilken språklig och kulturell bakgrund de svenska författarna jag läst har. En person som är född i Asien med adopterad som liten har jag alltså räknat som utan utomnordiskt ursprung, medan en person född i Sverige med en eller två föräldrar födda utanför Norden räknas som att den har ett utomnordiskt ursprung. Det är lite svårt att göra de här gränsdragningarna – jag har ju ingen aning om hur författarna själva definierar sig och jag kan såklart ha missat någon som har en förälder från ett annat land. Men jag tycker att statistiken visar att det inte är så bra mångfald bland böckerna jag läste. Kanske ser det lika illa ut i bland utgivningen av böcker?

Var i Sverige utspelar sig böckerna?

Men om man tänker på mångfald i ett vidare perspektiv så ser det lite bättre ut. Mångfald i etniciteter är jätteviktigt, men vi lever också i en konflikt mellan centrum och periferi, där landsbygden ofta glöms bort och inte minst landsänden som jag själv kommer från, det vill säga Norrland. Här har jag utgått från de skönlitterära böckerna skrivna av svenska författare och var de huvudsakligen utspelar sig. Alla böcker har inte gått att räkna med eftersom jag inte känner till eller minns alla platser. Men på ett ungefär såg det ut så här. Ju större cirkel, desto fler böcker som utspelade sig just där. Med ”Mindre orter och landsbygd i södra Sverige” avses Götaland och Svealand, exklusive de tre storstäderna.

Olika perspektiv

En viktig funktion för litteraturen är ju att ta del av fler perspektiv än de man själv kan uppleva i sitt eget liv. Här har jag utgått från några olika identiteter och även de sju diskrimineringsgrunderna och räknat böcker som handlar om detta ur ett egenupplevt perspektiv (självbiografiska böcker) eller där huvudpersonen (och ibland även författaren) har den här identiteten. Jag har räknat med både skönlitteratur och viss facklitteratur (om ämnet är självbiografiskt eller om författaren skriver om personer med samma identitet som hen själv).

Läst 2020: Alla delar i min årssummering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.