Läst 2020: Statistik om författarna

Så har vi kommit till del 5 i min serie Läst 2020, och nu ska vi se på statistiken över författarna jag läste.

Författarnas kön

Som vanligt är det kvinnorna som dominerar min läsning. Manliga författare står för en fjärdedel av böckerna och ja, så länge jag inte läser uteslutande av kvinnor så tycker jag att det är okej.

Länderna som författarna kommer ifrån

När det gäller länder har jag utmanat mig själv att läsa böcker från fler länder de senaste åren. Målet i år var 12 länder och det klarade jag med lite marginal. Sverige dominerar dock stort bland böckerna jag läste i år. Att bestämma ett land per författare är lite klurigt, eftersom många författare har flera hemländer. Men när det gäller svenska författare med ursprung i andra länder har jag räknat dem som svenska. För författare som har flera hemländer har jag tagit hänsyn till faktorer som var de huvudsakligen växt upp, vilket nationalitet de har enligt Wikipedia, vilket språk de skriver på och var deras böcker utspelar sig.

Sorterar man länderna per världsdel kan vi konstatera att Europa dominerar stort, men utesluter vi Sverige så är Europa och Nordamerika mer jämnstora. Något jag är nöjd med är att jag läst något från varje världsdel!

Och så här ser världskartan över årets läsning ut. De grönmarkerade länderna är de länder som jag läst något från. Tyngdpunkt Västeuropa och Nordamerika, men ändå några små nedslag över hela jorden. Ett framtida projekt är att färglägga världskartan med böcker jag läst genom alla år – det finns ju trots allt ungefär 200 länder i hela världen och att läsa något från varje land under ett enda år är omöjligt men kanske under en hel livsstid? På Google docs kan man enkelt skapa kartor utifrån ett kalkylblad.

Läst 2020: Alla delar i min årssummering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.