Är årets deckardebutanter verkligen debutanter?

Nu har Svenska deckarakademin släppt de fyra nominerade till priset Årets bästa deckardebutanter:

  • Charlotte al-Khalili: Malström (Norstedts)
  • Lisa Christensen: Sista säkra (Louise Bäckelin förlag)
  • Ulf Kvensler: Sarek (Albert Bonniers förlag)
  • Victor Pavic Lundberg: Den som överlever (Albert Bonniers förlag)

Problemet är bara att de flesta inte alls är debutanter. Charlotte al-Khalili har tidigare gett ut en roman. Lisa Christensen har också gett ut en roman. Ulf Kvensler gör visserligen sin författardebut med Sarek men har tidigare skrivit manus till en lång rad teveserier. Victor Pavic Lundberg är den enda i sammanhanget som verkligen är debutant.

Fanns det inga riktiga debutanter som skrivit bra deckare i år? undrar man. Svenska deckarakademin delar ju också ut ett pris till årets bästa deckare som kan tilldelas författare som inte är debutanter.

Vad tycker du? Kan man betrakta en författare som bytt genre som debutant?

2 thoughts on “Är årets deckardebutanter verkligen debutanter?

  1. Så trist att de inte gick att hitta ett gäng ”riktiga” debutanter. Man kan ju iofs hävda att de har debuterat som deckarförfattare, även om de är författare sedan tidigare. Men det är ju en väldigt bred genre, så det går ju knappast att ringa in exakt vilka böcker som räknas som deckare..

    1. Ja, lite trist är det. Det utkommer ju så otroligt många svenska deckare varje år, så några fler riktiga debutanter borde de väl ha hittat, kan jag tycka. Som du skriver är det ju inte alltid alldeles självklart vad som är en deckare och inte heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.