Represenation matters – BLM i barnboken

Jag tittade på ett väldigt intressant och bra program på Bokmässan Play, Black Lives Matter i barnboken. Panelsamtalet leddes av OLIKA förlags Kristina Henkel som samtalade med illustratören Hanna Böhm, Marie Tomičić som grundade OLIKA förlag, Helena Berhan som är enhetschef på biblioteken i Botkyrka kommun och Johanna Abdo som driver webbshoppen Elsa och Sam.

Det här samtalet rekommenderar jag till alla föräldrar, förskollärare, lärare, bibliotekarier, förlagsanställda och andra som kommer i kontakt med barnböcker. Slutsatsen är att representation och identifikation spelar roll. Det finns ett enormt värde för alla barn att få känna identifikation med de barnbokskaraktärer man ser. Likaså för de barn som tillhör normen att läsa och se barn som är olika dem själva.

Det handlar också om att bredda våra perspektiv bortom stereotyperna – att få läsa om flickor som uppfinner, om pappor och pojkar som visar känslor, om familjer som ser olika ut och om barn med olika hudfärg som får vara i huvudroll och ha en aktiv roll i berättelsen. Detta är så viktigt! Jag vill ju att mina barn ska växa upp till vettiga vuxna som inte gör skillnad på människor beroende på hudfärg, kön, funktionsvariation eller något annat.

Barnbokstips med mörkhyade barn i huvudrollerna

Till sist, några tips på böcker med svarta eller bruna barn i huvudrollerna som mina barn och jag tycker mycket om att läsa.

”Babo pekar”, ”Binta dansar” och ”Lalo trummar” av Eva Susso och Benjamin Chaud (Rabén & Sjögren) är en underbar serie böcker om syskonen Aisha, Binta, Lalo och Babo. Allra mest tycker jag om ”Babo pekar” om när familjens minsting Babo går ut i skogen med storasyster Aisha och möter både älgar och vildsvin. Passar för barn 0–3 år och är utgiven som småbarnsvänlig board book (fast våra böcker är så vällästa att de knappt håller ihop).

”Uppfinnar-Johanna och Huttan” av Ann-Christine Magnusson och Lovisa Lesse (OLIKA förlag) är härliga böcker som är normkreativa på flera sätt – här finns barn med olika hudfärger, en flicka som uppfinner grejer (Mulle Meck i all ära, men det är kul med en tjej som får vara uppfinnare!) och ett rullstolsburet barn. Passar för 3–6 år.

”Kom nu, Sickan” av Sofia Rådström (Bonnier Carlsen) är en alldeles underbart poetisk bok på rim för de minsta. Lilla Sickan ska gå till affären med pappa men stöter på många spännande saker på vägen. Allt inzoomat på de små barnens nivå. Fint med ett barn som har glasögon dessutom. Passar för 0–3 år men tyvärr tryckt på tunt papper och inte kartong, så den här boken kan inte stå framme hemma hos oss.

En av de medverkande i samtalet var Johanna Abdo som driver webbshoppen Elsa och Sam, som säljer böcker och leksaker med representation av mörkhyade personer. Där finns mycket fint och ett stort utbud av barnböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.