Veckans kulturfråga hos Enligt O är:
Vem är din favorit bland tidigare Nobelpristagare i litteratur?
Ja, låt oss kika på listan över alla pristagare och vilka jag läst. Från måsteläsningen av John Steinbeck i högstadiet (ingen favorit) och Selma Lagerlöf som jag både läst i gymnasiet och sedan en radda böcker till. Alice Munro som jag trodde att jag skulle gilla och jag fattar ju varför hon fick priset men jag hade svårt för att komma in i läsningen av hennes noveller. Albert Camus (åter) aktuella Pesten som jag läste i våras och Svetlana Aleksijevitjs oerhört starka Kriget har inget kvinnligt ansikte var väldigt bra.
Men om jag nu ska välja en författare och ett helt författarskap så väljer jag Selma Lagerlöf. För hennes böcker såklart men också för att hon var en pionjär på många sätt, vilket skildras oerhört fint och kunnigt av Anna-Karin Palm i biografin Jag vill sätta världen i rörelse. Kejsarn i Portugallien var min första bekantskap med henne i gymnasiet och jag minns att jag tyckte om boken trots att den var så gammal. Gösta Berlings saga läste jag häromåret och den var ju svårbegriplig och mycket speciell. I sommar läste jag de två första delarna i trilogin Löwensköldska ringen och det är nog mina Selma-favoriter hittills!
Håller på att läsa Lagerlöf med mina gymnasietvåor just nu. De har fått välja mellan Herr Arnes penningar, En herrgårdsssägen och Kejsarn av Portugallien. Min favorit är nog ändå GB:s saga, men jag har många olästa böcker kvar!
Jag uppskattade verkligen att läsa om tillkomsten av Gösta Berlings saga i Anna-Karin Palms biografi även om jag upplevde att romanen var för ”svår”. Det har verkligen förhöjt läsningen av de romaner jag läst sedan jag läste biografin. Har du läst den?