USA känns superaktuellt på många sätt i höst. Vi har ett spännande presidentval framför oss, ett ödesval då Donald Trump antingen blir omvald eller så får vi (hoppas hoppas) en ny president. Dessutom är det en intressant tid vi lever i med stora, avgörande frågor som klimatet, corona och black lives matter-rörelsen, där supermakten USA har stor betydelse.
Därför inleder jag hösten med ett läsprojekt om amerikansk politik. Jag kommer att läsa både skönlitteratur och facklitteratur, nytt och gammalt, av kvinnor, män och icke-binära, och av svarta och vita författare.
Här är böckerna jag är nyfiken på! Men, som vanligt finns det ju för många böcker och för lite tid…
Skönlitteratur om amerikansk politik
Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston (2019) läste jag redan i somras och jag kan bara säga: LÄS DEN! Så himla härlig lässupplevelse om sonen till USA:s första kvinnliga president som blir kär i prinsen av England. Det här är en romantisk komedi, men innehåller också en hel del politik. Här skildras det progressiva USA, HBTQI+-frågor och etniska minoriteter på ett väldigt bra sätt.
Rodham av Curtis Sittenfeld (2020) skildrar precis som Rött, vitt och kungligt blått ett alternativt USA. Eller en alternativ historia: vad hade hänt om Hillary Clinton aldrig hade gift sig med Bill? Den här boken är jag otroligt sugen på att läsa!
Konspirationen mot Amerika av Philip Roth (2004) är liksom Rodham en kontrafaktisk historia, fast av det mer dystopiska slaget. Den handlar om hur flyghjälten och antisemiten Charles Lindbergh vinner presidentvalet 1940 mot Roosevelt och blir USA:s president. Intressant inte minst med tanke på att Charles Lindbergh (ja, han är en verklig person, dock var han inte presidentkandidat) är svenskättling.
Sånt händer inte här av Sinclair Lewis (1935) ställer frågan vad som händer om USA skulle styras av en diktator. Romanens president tar makten genom att spela på folks rädslor och utlova drastiska ekonomiska reformer och en återgång till ”traditionella” världen. Även här hörs ekot av Donald Trump, trots att romanen skrevs 81 år före valet 2016. Sinclair Lewis fick Nobelpriset i litteratur 1930.
Facklitteratur om amerikansk politik
Vi hade makten i åtta år : En amerikansk tragedi av Ta-Nehisi Coates (2017) är en bok med en essä för varje år under Barack Obamas åtta år vid makten. Men det är också en bildande bok om hur USA:s rasistiska historia med slaveriet, lynchningarna och diskriminerande lagar får följdverkningar för USA:s svarta befolkning än i dag.
Nej är inte nog : Så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld av Naomi Klein (2017) riktar strålkastarljuset mot Obamas efterträdare och ställer frågorna: Hur kom vi fram till detta surrealistiska ögonblick? Vad kan vi göra för att saker och ting inte ska bli värre? Intressant att läsa ihop med Ta-Nehisi Coates bok om Obama!
Hotet mot demokratin : Högerpopulismens återkomst i Europa och USA av Martin Gelin och Erik Åsard (2019) tar upp högerpopulismens framfart inte bara i Trumps USA, utan också i europeiska länder som Ungern och Polen. Skriven av DN:s New York-korrespontent Martin Gelin och Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier.
3 november 2020 Ödesvalet – Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning av Fredrik Reinfeldt (2020) är en fördjupande genomgång av USA:s demokrati och politiska system. Vår före detta statsminister skriver om vad som kommer avgöra valet och vad som står på spel.
Allt vi har gemensamt : En berättelse om vänskap och ett delat USA av Sanna Torén Björling (2020) är en bok där DN-journalisten och före detta USA-korrespondenten Sanna Torén Björling skriver om vänskapen med sin amerikanska väninna och ställer frågan: När människor inte bara har skilda åsikter, utan inte ens delar uppfattningen om vad som är sant, vad har de då gemensamt?
Foto: Unsplash | Bokomslag: respektive förlag
Flera av dessa böcker står på min läslista att läsa i höst, så jag hakar på!
Vad kul! Kul med gemensamma läsprojekt!
Vilka bra lästips! Nu känns det verkligen som att världen håller andan inför vad som kan komma i höst.
Tack, kul att du gillar! 🙂 Ja, lite så känns det.