Statistik över läsåret 2022

Nu när året är slut och ett nytt har börjat är det dags att summera 2022 års läsning i det stora statistikinlägget. Håll till godo!

Antal böcker och format

Totalt under året läste jag 68 böcker, fördelat på 42 (62 %) lästa och 26 (38 %) lyssnade böcker. Jag använder fortsatt min Storytel Reader hyfsat flitigt och ljudböckerna kommer alla från Storytel. Endast en av de fysiska böckerna var nyinköp, två hade jag i bokhyllan sedan tidigare och resten är lån från biblioteket. Bra för mina överfulla bokhyllor!

Ser man till fördelningen över året ser det ut så här:

Lägger vi ihop format och antal lästa böcker per månad så ser det ut så här:

Och lägger vi 2022 bredvid de föregående åren ser vi att jag är tillbaka på för-pandemiska nivåer. 2020 blev ju i brist på andra aktiviteter ett exceptionellt läsår. Dessutom var jag föräldraledig till ett barn som sov drömlikt länge på dagarna. Intressant att notera är att min riktiga lässvacka i livet inte kom med småbarnsåren, utan som ung vuxen – jag tog studenten 2007 och åren därefter hade jag mycket annat för mig. Högskolestudier gör inte heller under för lässuget, 2013 var sista året jag läste på högskola och därefter har jag läst betydligt mer.

Genrer

I år har jag läst oerhört mycket facklitteratur, vilket hänger mycket ihop med den livssituation jag befinner mig i. Jag har intresserat mig för hälsa och dygnsrytmens betydelse för hur vi mår (eftersom jag tidvis haft problem med min hälsa), barns läs- och skrivinlärning (eftersom mitt stora barn håller på och lära sig läsa) och trädgård (eftersom vi håller på att bygga hus).

Intressant att notera är också att jag läst nästan lika många deckare som romaner i år. Det har varit ett starkt deckarår med många bra titlar!

I takt med att barnen blir större läser vi också allt mer ”avancerad” litteratur tillsammans. I år har jag och mitt stora barn läst Harry Potter och de vises sten, en bok som jag också hade kunnat läsa för mig själv. Jag har dock inte räknat med böcker jag läst högt för barnen. I genren ungdom finns alltså de tre ungdomsböcker som jag läst själv.

Klassiker och nyutgivet

I år har jag inte haft någon läsutmaning som utmanat mig att läsa böcker från olika tidsperioder, därav den låga andelen klassiker. Den allra största andelen böcker jag läst är utgivna på 2020-talet.

Författarnas kön

I år har jag faktiskt läst ovanligt många manliga författare. Inte för att jag har ansträngt mig för att läsa fler män, det har bara blivit så. Kanske kan det bero på den höga andelen fackböcker?

Författarnas hemländer

Att läsa brett geografiskt har inte varit mitt fokus i år, uppenbarligen. Jag har läst böcker från endast sex olika länder, med Sverige i förkrossande majoritet.

Eftersom världen består av ungefär 200 länder är det svårt, för att inte säga omöjligt, att hinna läsa böcker av författare från alla länder under ett enda år. Därför för jag också statistik över vilka länder jag läst något från under alla tider. I år har jag läst böcker av författare från ett nytt land: Egypten. Sedan jag började föra statistik (2003) har jag läst böcker från 30 olika länder.

Vitt: Länder som jag inte läst något från.
Grönt: Läst böcker av författare från landet sedan tidigare.
Rosa: Läst böcker av författare från landet för första gången under 2022.

Nya upptäckter eller gamla favoriter

I år har jag läst ungefär lika många böcker av för mig nya författare som författare jag läst tidigare. En ganska lagom balans ändå!

Hur bra var böckerna?

I år har jag läst många bra böcker! En del böcker som säkert hade fått ett lågt betyg har jag helt enkelt lämnat o-utlästa. Jag har verkligen läst allra mest utifrån lust i år.

Böckerna jag läste 2022 – Statistik, listor och reflektioner över min läsning 2022.

> Här hittar du alla delar i min årssummering

Böckerna jag läste 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.