Läsåret 2022 månad för månad

Nu säger vi hejdå till ytterligare ett annus horribilis och jag väljer att summera det i läsandets tecken.

Det börjar nästan bli parodiskt om det inte hade varit så sorgligt. På nyårsafton 2021 skrev jag så här:

För ungefär ett år sedan sa jag hejdå till skitåret 2020, övertygad om att vi snart lagt pandemin bakom oss. Sen hände 2021.

2022 visade sig bli skitår nummer tre i ordningen. Som ett av Språkrådets nyord, har vi hamnat i en permakris. Precis när pandemin verkade släppa sitt grepp om världen anföll Putin Ukraina och därefter har kriserna avlöst varandra, nej staplats på varandra. Vilken tur att det finns böcker.

Januari: Jag inledde årets läsning starkt med två klassiker, Unga kvinnor av Louisa May Alcott och Imamens fall av Nawal El Saadawi. Det var väl ungefär det enda jag läste i klassikerväg i år, och min läsutmaning Månadens litteraturland som gick ut på att läsa författare från tolv nya länder gick ju också åt fanders. I mitt liv var det däremot mycket som gick bra. I januari började jag jobba heltid igen efter att ha varit sjukskriven på hel- och deltid under hela hösten och vi skickade in bygglovsansökan för vårt hus.

Februari: I februari läste jag ut ynka tre böcker. Jag läste en lång bit i Natt för gott av Jenny Erpenbeck men gav upp till slut, så kanske är det anledningen till att det blev så få böcker utlästa. Hela familjen blev sjuka i corona. Efter höstens sjukskrivning ville jag ha mer hälsa i mitt liv och läste Stressbalansen av den brittisk-indiska läkaren Rangan Chatterjee.

Mars: Vi fick bygglov för vårt husbygge (hurra!) och jag fortsatte plöja böcker om långsiktig hälsa och dygnsrytm. Bland de bättre kan nämnas 24-timmarskoden av Satchin Panda, Depphjärnan av Anders Hansen och Hela livet av Anders Rosengren, i underbar uppläsning av Stina Ekblad. Det gick så långt att jag började nästan varannan mening med ”Doktor Panda säger…” (ja, han heter så!).

April: Med april kom ett nytt konsultuppdrag på jobbet och jag började känna mig lite mer hemma i arbetslivet. En liten tanke började spira om att få ägna mig på heltid åt konsultuppdraget, fast som anställd. I april läste jag flera böcker om läs- och skrivinlärning och tegelstenen Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger, som senare Augustnominerades.

Maj: Maj blev återigen en svag läsmånad. Vi planerade tapeter, färger och inredning till huset. Och jobbade. Jag läste en bok som var bra, men lite seg – Papperspalatset av Miranda Cowley Heller.

Juni: Ännu en svag läsmånad och mycket jobb. Men nu med vetskapen om att sommarsemestern stundade – och ett nytt jobb i förhoppningsvis lite lägre tempo. Jag fördjupade mig ännu mer i läsinlärning och läste Våroffer av Anders de la Motte, en av tre böcker av honom som jag läste det här året.

Juli: Jag läste Sommarboken av Tove Jansson som jag tänkt läsa länge, men den föll mig inte alls på läppen. Vi hade semester och åkte bil ner till Stockholm, gick på loppisar längs en hel älvdal här i Norrbotten och började röja rötter och träd på tomten inför husbygget. Juli blev till slut en bra läsmånad med sex utlästa böcker och Juli enligt Julia av Kristin Emilsson som höjdpunkt.

Augusti: Jobb och skola drog igång efter sommaren och jag började på mitt nya jobb. Jag lyssnade på Segra eller dö : ett reportage av David Baas som var riktigt bra och Städerskan av Nita Prose som var ett av årets bottennapp.

September: September försvann i en vab-dimma men åtta böcker hann jag läsa ändå. Kallmyren av Liza Marklund, fortsättningen på förra årets Polcirkeln, var en absolut fullträff. Liksom Girig-Sverige : Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Andreas Cervenka. Månadens stora händelse var ändå att vårt hus äntligen levererades, samma dag som Riksbanken höjde räntan med en procentenhet.

Oktober: Även oktober blev en månad präglad av vab. Jag läste ytterligare två Anders de la Motte-deckare, Slutet på sommaren och Döden går på visning, Nora Khalils Augustnominerade Yani och Fröken Perfekt av Maria Parkhede. Månadens läsfest var ändå den oerhört nördiga men oupphörligt intressanta Partiledaren som klev in i kylan : Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken av Daniel Suhonen.

November: Årets näst sista månad blev en bra läsmånad med flera deckare. Milleniumboken som inte blev en Milleniumbok, Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist och Dödsbädden av Katarina Wennstam hör till höjdpunkterna. Jag började läsa julböcker och inledde starkt med Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth. I livet i stort hände nästan ingenting (som vanligt i november) utom att vi beställde kök och allt kakel och klinker till huset.

December: Månaden inleddes med fullträffen Skred av Sara Strömberg och sedan fortsatte det med flera riktigt bra läsupplevelser. Jag summerar nio lästa böcker i december, mycket tack vare ett läsintensivt jullov. Efter flera års julfirande i karantän fick vi äntligen fira julafton tillsammans med fler än bara den närmaste familjen på fyra.

Gott nytt år!


Böckerna jag läste 2022 – Statistik, listor och reflektioner över min läsning 2022.

> Här hittar du alla delar i min årssummering

Böckerna jag läste 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.