De nominerade till Augustpriset 2022

Foto: Andreas Sundbom/Augustpriset

Nomineringarna till Augustpriset 2022 har släppts och som alltid är det både spännande och en besvikelse!

Årets svenska skönlitterära bok

Förra året var jag inte speciellt begeistrad över böckerna som nominerades till det skönlitterära priset. Till dags dato har jag bara läst en enda av titlarna, När vi var samer av Mats Jonsson. I år känner jag inte så stor entusiasm heller.

Detaljerna av Ia Genberg är precis en sådan bok som man förväntar sig ska nominerad till Augustpriset så det var väl kul att jag prickade in den på förhand (även om jag bara gjorde en mental notering). Johannes Anyurus roman kan jag tänka mig att läsa om andan faller på, men i övrigt blir jag inte så lockad att läsa någon av böckerna. Det ges ju ut så otroligt många böcker, och lästiden är ju tyvärr inte obegränsad.

Årets svenska fackbok

Nu blir det familjehistoria! En av de nominerade, Claes Britton, är bror till Asabea Britton som är barnmorska, folkbildare/Instagramprofil och författare. Hon är gift med Amat Levin, som alltså också är nominerad i fackboksklassen! Snacka om superfamilj (som också inrymmer supermatematikern Tom Britton).

Amat Levins bok Svart historia läser jag gärna (jag tyckte mycket om hans första bok Slumpens barn) liksom Nina van den Brinks Maja Ekelöf-biografi. Girig-Sverige och Statsministermordet har jag redan läst och det var väldigt läsvärda böcker båda två. Kläda blodig skjorta kan jag tänka mig att läsa, men jag känner att jag nog behöver få ett tiotal års distans till mina egna förlossningar innan jag orkar ge mig på den.

Konstaterar att jag och fackboksjuryn är betydligt mer överens än den skönlitterära juryn.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Den otroligt breda kategorin som rymmer både småbarnsbilderböcker och ungdomsromaner. Här finns både böcker att läsa tillsammans med treåringen och sjuåringen, men också ungdomsböcker att läsa för min egen del.

Att Såret skulle bli nominerad efter ett flertal nomineringar och vinster var ju inte oväntat och både jag och barnen har älskat flera av Adbåges tidigare böcker och jag tror inte att den här är ett undantag. Såret, Ingen fara! och Bettan står alla på min reservationslista på biblioteket.

Yani av Nora Khalil är jag nyfiken på att läsa för egen del medan Vi ska ju bara cykla förbi faller lite mellan stolarna för oss. Barnen är på tok för små och jag känner mig lite för gammal.

Jaga inte oss av Eva Lindström är en sådan bok som blir nominerad år efter år, men känns mer som en barnbok skriven för recensenter och Augustjuryer än för barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.