Så gick jorden runt-läsningen

Oktober är till ända och under månaden har jag hunnit med sex nya litteraturländer i min jorden runt-läsning. Bland dem en schweizisk deckare som utspelar sig på den amerikanska östkusten, en syrisk diktsamling och en bok av årets Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah.

Här ser ni en jämförelse mellan vilka länder jag hade läst något från till och med september och hur det ser ut efter en månads jorden runt-läsning. Dra i reglaget så ser ni skillnaden!

De nya länderna jag läst något från

🇨🇭 Schweiz: Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker
En riktigt bra kriminalroman om en hyllad författare, hans lärljunge och ett gammalt mordfall, som utspelar sig i New England, USA.

🇻🇳 Vietnam: När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai
En grym (i ordets äldre bemärkelse) episk berättelse om en familj i Vietnam och de övergrepp som skett mot landets folk: från Frankrike, Japan, USA och olika fraktioner och regimer inom landet. Jag lyssnade på en i en fantastisk uppläsning av Anna Maria Käll.

🇸🇾 Syrien: Den förälskade stenens tid av Adonis
När jag såg att Adonis förekom i Nobelprisspekulationerna reserverade jag ett ex av diktsamlingen Den förälskade stenens tid. Jag är antagligen en för ovan poesiläsare, men den här boken var ingenting för mig.

🇹🇿 Tanzania: Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah
Så tillkännagavs Nobelpristagaren i litteratur och det blev Abdulrazak Gurnah från Zanzibar (Tanzania). Här kom mina fördomar om svåra litteraturpristagare på skam, för det här var en väldigt lättillgänglig roman, en riktigt bra läsupplevelse. Här har jag skrivit mer om boken.

🇨🇳 Kina: Andrum : Skapa ett organiserat och harmoniskt hem av Lu Wei
Den här boken i genren ”rensa och ordna hemma” av bostadsdesignern Lu Wei lånade jag på biblioteket utan en tanke på att boken var skriven av en kinesisk författare. Det visade sig vara en riktigt bra bok som handlade om mer än att rensa, utan helt enkelt att få till ett harmoniskt hem med hjälp av inredning och förvaringslösningar, utifrån de förutsättningar man har. Boken utgår mycket från kinesiska förutsättningar, vilket också gav en inblick i hur man lever och bor i Kina.

🇭🇹 Haiti: Att skörda ben av Edwidge Danticat
En bok som liknar När bergen sjunger i det att den handlar om en ung kvinna, krig och konflikter och flykt till fots. Haiti är precis som Vietnam ett land med en konfliktfylld historia, tidigare fransk koloni och har varit ockuperat av USA. Att skörda ben utspelar sig under Persiljemassakern, vars namn kommer sig av att dominikanska soldater bad människor uttala det spanska ordet för persilja, vilket de kreoltalande haitierna hade svårt för. På så sätt finns en koppling till den bibliska historien om när efraimiterna skulle vandra över floden Jordan och ombads uttala ordet schibbolet, vilket också blivit ett begrepp inom språksociologin. Jag tyckte om boken, men efter flera böcker om historiens grymheter behöver jag något mer upplyftande att läsa.

One thought on “Så gick jorden runt-läsningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.