Recension: Skärmhjärnan av Anders Hansen

Jag läser nästan alla böcker på läsplatta, en riktig läsplatta för e-böcker med svartvit skärm och e-bläck alltså. Inte en surfplatta typ Ipad. Men den här boken kunde jag verkligen inte med att läsa på skärm, även om e-boksläsaren är en mindre ”triggande” typ av skärm – den har ju varken plingande notiser eller roliga spel.

Skärmhjärnan av superstjärnan/psykiatrikern Anders Hansen är en bok som tar upp baksidorna med våra älskade skärmar. Hur skärmarna förstör vår nattsömn, gör oss ledsna och stressade. Ibland känner jag att nja, här blir Anders Hansen väl alarmistisk. Men visst. Mobil i sovrummet är förödande både för bokläsningen och sömnen. Små barn behöver inte skärmar (men de är väldigt praktiska ”barnvakter” ibland och man kan lära sig väldigt mycket med hjälp av dem). Men allt sånt vet vi ju.

Det som verkligen gav mig en aha-upplevelse var dessa tre grejer. Det handlar dels om hur vår hjärna fungerar (och har egentligen inte alls med skärmar att göra), dels om varför skärmar kan inverka negativt på våra relationer. Nämligen detta:

  • Vi som har god förmåga att lagra fett, lätt blir rädda eller ångestfyllda, är lättväckta och från tid till annan deprimerade är inte dysfunktionella, vi är perfekt anpassade för ett liv på savannen. Jag skulle aldrig ha svultit ihjäl, blivit uppäten av ett lejon eller liksom nöjt mig och därför inte hittat någon ny mat en bättre plats att bo på.
  • Det är inte meningen att vi ska vara lyckliga jämt. (Men om man mår så dåligt att man inte orkar med sin vardag ska man såklart söka hjälp!) Jag tänker lite på Emils pappa när han säger ”roligt och roligt, griser ska inte ha roligt”.
  • Forskning visar att vi upplever andra människor som tråkigare när vi har en telefon i närheten, eftersom telefonen alltid lockar med kickar och roliga grejer (sociala medier, spel och så vidare). Spot on. Det hjälper inte att sätta telefonen på ljudlös, den ligger där och lockar ändå.

Har du läst Hjärnstark eller sett Anders Hansens SVT-serie Din hjärna kommer du att känna igen mycket. En del saker har vi hört många gånger (till exempel att skärmljus sent på kvällen stör sömnen) men för oss som har stort mobilsug är det en bra bok att läsa och påminnas om varför det är bra att lämna telefonen utanför sovrummet på kvällen.

För egen del tänker jag att det finns så himla många bra saker som skärmar och internet gett oss. Mitt jobb som digital kommunikatör, nya vänner och gemenskap trots geografiska avstånd inte minst. Men vi behöver använda skärmarna klokt, till bra saker. Inte slentrianscrolla eller slösa timmar på meningslösa spel.


Om boken

Titel: Skärmhjärnan : Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda
Författare: Anders Hansen
Finns som: inbunden, storpocket, e-bok och ljudbok
Antal sidor: 208
Förlag: Bonnier Fakta
Utgiven: 1 mars 2019
Land: Sverige

Betyg: 📚📚📚📚 (4 av 5)

Andra som skrivit om boken

och dagarna går…, Bokblomma.

One thought on “Recension: Skärmhjärnan av Anders Hansen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.