Recension: Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Bakning och matlagning (och helst ett vindpinat gammalt café som ska rustas upp) är ju ett vanligt förekommande inslag i feelgoodgenren. Så vanligt att det nästan känns lite uttjatat. Helst ska boken även inledas med att någon ärver nämnda vindpinade café av en avlägsen släkting och till på köpet måste ta hand om jättemånga hemlösa hundar.

Okej, nu raljerar jag. Jag gillar verkligen feelgood men ibland blir det liksom för mycket av det goda. Särskilt om man som jag tycker att matlagning är tråkigt och verkligen ett vardagsmåste mer än ett nöje.

”Solsken och parmesan” av Christoffer Holst är en feelgoodroman fylld av vin och italiensk mat men vet ni vad? Jag älskade den! För här möter vi den avdankade dansbandsstjärnan Rasmus som precis som jag bara vill ha en vanlig jävla burgare och tillsammans kan vi skratta lite åt matnörderiet. Boken förhöjs dessutom av Anja Lundqvist uppläsning. Hon läser alltid dialog med sådan perfekt timing.

Och det är inget gammalt hus som ska rustas upp i den här romanen, utan Rasmus och de andra karaktärerna ska åka på en resa till Italien, en matlagningskurs. Tyvärr visar det sig att hotellet där de ska hålla till har brunnit upp och de hamnar i stället i … Öregrund. 

Det är roligt, pirrigt och bottenlöst sorgligt. Det är feelgood med svärta, kanske min allra käraste genre. Och det är relationer! Nya kärleksrelationer, gamla kärleksrelationer, syskonrelationer, barn- och förälderrelationer. Och inte minst är det underbara karaktärer. Förutom Rasmus står även förskolekocken Hilda i centrum för berättelsen, en karaktär som man verkligen får lära känna och som jag kom att tycka mycket om.

”Solsken och parmesan” är riktigt mysig sommarläsning.


 Om boken

Titel: Solsken och parmesan
Författare: Christoffer Holst
Format: Ljudbok
Längd: 7 h 35 min
Uppläsare: Anja Lundqvist
Förlag: Lovereads
Utgiven: april 2020
Land: Sverige

Betyg:

Betyg: 4 av 5.

One thought on “Recension: Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.