Månadens läskoll: juni 2020

Böckerna jag läste i juni

Hur har den här månadens läsning varit?
Det är ju en oerhört konstig sommar i år – inga utlandsresor, inga grillfester, färre utflykter. Därför är jag så glad att jag har böckerna. Genom dem har jag ”rest” till Jämtland, Örnsköldsvik, Skottland, Sandhamn, Gambia och Öregrund bland annat.

Vilka böcker har du läst den här månaden?
Först och främst, oerhört mycket! Dessa böcker blev lästa eller lyssnade på:

 1. I oxögat av Ida Andersen (e-bok)
 2. Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston (ljudbok)
 3. I hemlighet begravd av Viveca Sten (e-bok)
 4. Solsken och parmesan av Christoffer Holst (ljudbok)
 5. Slumpens barn av Amat Levin (e-bok)
 6. Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan (e-bok)
 7. Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme av Thomas Pettersson (e-bok)
 8. Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare av Lars Borgnäs (e-bok)
 9. Ur askan av Lina Areklew (e-bok)
 10. Ingen grekisk gud, precis av Katarina Kieri (pappersbok)
 11. Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc (ljudbok)
 12. Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson (e-bok)
 13. Ett enklare liv av Anna Fredriksson (ljudbok)
 14. Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe (pappersbok)

(De titlar som jag recenserat i bloggen är länkade till respektive recension.)

Hade du något läsprojekt den här månaden?
För sommarmånaderna juni, juli och augusti har jag planerat tre läs-teman: klassiker, svenska deckare och böcker som utspelar sig på sommaren. När det gäller klassikerna har jag börjat läsa ”Pengar” av Victoria Benedictsson, men inte läst ut den än. Men deckare och sommarböcker har det i alla fall blivit en del. Sen dök det upp aktualiteter under månaden som gjorde att jag valde böcker utifrån dessa teman också: nämligen presskonferensen om Palmemordet och Black lives matter-rörelsen. Och såklart ett par spontana infall av andra böcker.

Månadens absoluta höjdpunkt?
Månaden avslutades med en kär omläsning, ”Tordyveln flyger i skymningen” av Maria Gripe. Jag upptäcker nya lager varje gång och denna gång var min läsupplevelse helt klart 5 stjärnor. En femma i betyg gav jag även till ”Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson och ”Slumpens barn” av Amat Levin.

Och bottennapp?
Det var absolut inte en dålig bok, men bland månadens många höjdpunkter så var ”Ett enklare liv” av Anna Fredriksson den bok som jag hade minst nöje av. Jag har verkligen gillat hennes tidigare böcker men nu hade jag svårt att engagera mig i karaktärerna.

Vilka böcker läste du med barnen den här månaden?
Lilla har varit väldigt förtjust i klassikern ”Knacka på” av Anna-Clara Tidholm. Det är tur att den är så trevlig att läsa, för det är den här boken som hon 9 gånger av 10 plockar fram när hon går till bokhyllan. Jag är fascinerad över att man kan ha så bestämd smak innan man ens fyllt 1 år.
Med stora har jag läst mycket Lassemajas detektivbyrå, vilket vi gjort under hela våren. ”Blåbärsmatchen” (som finns i pappersform i ”Lassemajas sommarlovsbok”) har varit en favorit.
Jag ville gärna läsa ”Saltkråkan – far ända in i baljan” av Astrid Lindgren med illustrationer av Maria Nilsson Thore men den tyckte Stora var jättetråkig. Men fin är den i bokhyllan!

Köpte du några böcker den här månaden?
Ja, en hel del faktiskt, ovanligt många! Se anledningen till det i nästa fråga…

 • Dyksommar av Sara Stridsberg
 • Far ända in i baljan av Astrid Lindgren
 • UppfinnarJohanna & Huttan av Ann-Christine Magnusson
 • Puck hos tandläkaren av Anna-Karin Garhamn
 • Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum
 • När Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaum
 • Att skörda ben av Edwidge Danticat
 • Älskade av Toni Morrison
 • En stund är vi vackra på av Ocean Vuong

Lånade du några böcker på biblioteket?
Nej, inte en enda. I början av mars gick jag i karantänläge och har varken lånat böcker på biblioteket eller handlat mat i vanliga mataffärer. Allt inhandlas på nätet nuförtiden.

Vilka böcker la du till i att läsa-listan den här månaden?
Som vanligt fler böcker än man hinner läsa på en månad… Bland de jag ser mest fram emot att läsa finns dessa:

 • ”Goda grannar” av Mattias Edvardsson
  En ny bekantskap för mig. En riktigt spännande bok av en sympatisk författare vad det verkar.
 • ”Hemma hos Bettan” av Eli Åhman Owetz
  Efter att ha sträckläst hennes två senaste romaner blev jag nyfiken på denna, som är helt fristående men utspelar sig i samma universum som hennes andra böcker. Sådant gillar jag! Sparar dock denna till hösten, då den utspelar sig under höst/vinter, som jag förstod. Feelgood läses bäst i säsong, tycker jag!
 • ”Min mörka Vanessa” av Kate Elizabeth Russel
  En omtalad bok i spåren av metoo, måste läsas!
 • ”En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Vuong
  Också omtalad och lär ska vara väldigt, väldigt bra. Jag var tvungen att köpa den som fysisk bok då jag hört både bu och bä om formgivningen.
 • ”Albatross” av Ann Cleeves
  En ny serie av Ann Cleeves, som bland annat skrivit kriminalromanerna om min favoritpolis Vera Stanhope. Kanske sparar den här tills jag läst alla böckerna om Vera?
 • ”Säg nåt då!” av Ida Ronvall Ömalm
  En ungdomsbok som utspelar sig i Luleå måste man ju såklart läsa.

Vad ser du fram emot att läsa i juli?
Jag fortsätter med mina tre sommarteman: klassiker, svenska deckare och sommarläsning och med lite mer tonvikt på just klassikerna så att jag kan pricka för min årtalsutmaning. (I år har jag utmanat mig själv att läsa böcker från 12 olika årtionden.) Jag vill också läsa något från eller om Norrbotten, gärna ”Säg nåt då!” av Ida Ronvall Ömalm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.