Läsåret 2023 månad för månad

Dags att säga hejdå till 2023, ett år som bjudit på mycket fint i mitt liv men för världens och Sveriges del kändes som ytterligare ett annus horribilis, kanske ännu värre än tidigare. Krig som aldrig verkar ta slut, nya krig, klimatkatastrof och en svensk regering som verkligen inte gör saker och ting bättre. Men så här summerar jag 2023 i läsandets tecken.

Januari: Första boken jag läste ut under året var Paradais av Fernanda Melchor, som en del i min läsutmaning Månadens litteraturland som hade till syfte att få mig att upptäcka nya litteraturländer. Denna bok från Mexiko blev den enda lästa boken i min utmaning, som därmed får summeras som ganska misslyckad. Under månaden upptäckte jag läsinspiratören och läraren Anne-Marie Körlings Väck läslusten i skolan!, så mycket klokskap och inspiration för vår läsning med åttaåringen här hemma! I livet gick vi från himmel till pannkaka, när byggfirman som byggde vårt hus gick i konkurs.

Februari: På vårt husbyggarkonto beskrev jag husbygget som en möglig lök: För varje lager man skalar av blir det bara värre och värre och till slut står man där med en jävla sörja. Under månaden fick vi dock nya byggare som jobbade hårt för att färdigställa vårt hus. Läsandet gick lite i stå under den här tuffa perioden där fokus mest låg på huset och under februari månad läste jag bara ut två böcker, varav en var en omläsning av Marian Keyes En oväntad semester (som jag läste för 20 år sedan!) inför läsningen av uppföljaren Ett oväntat val (Again, Rachel), som jag dock inte läst än.

Mars: I mars ljusnade det både ute och med huset och jag läste hela fem böcker med En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg som höjdpunkt. På månadens sista dag flyttade vi äntligen in i vårt färdigbyggda hus och all oro och stress släppte. Årets helt klart bästa dag!

April: I april ägnade jag mig åt andra saker än läsning, nämligen att inreda och packa upp i vårt nya, fina hus. Inte en enda bok läste jag ut den här månaden.

Maj: Även maj blev en månad i husfixandets tecken och bara en enda bok läste jag ut, eller snarare lyssnade på, Sommaren då katten flyttade av Eli Åhman Owetz, som var en trevlig sommarläsning.

Juni: I juni låg fortfarande fokus på annat än läsning, med bara en utläst bok, som dock var en riktigt fullträff: Djuphamn av Tove Alsterdal.

Juli: I juli hade vi semester och ägnade mycket tid åt att gräva på tomten, att ta ner sly och annan förberedelse för den trädgård vi ska skapa. Här hittade jag också tillbaka till läsningen igen med fyra utlästa böcker. Bäst var Av skam av Linda Areklew.

Augusti: Tillbaka till jobb, skola och förskola och med det vab men också läsning. Ingen riktig fullträff men ändå en del trevlig läsning, som Svartstick av Sara Paborn och Det slutna rummet av Mari Jungstedt.

September: I september var läsflowet gott och jag prickade in två fullträffar: Skuggläge av Kristina Ohlsson och Autisterna: om kvinnor på spektrat av Clara Törnvall.

Oktober: I oktober blev det lite lugnare på hus- och trädgårdsfronten när kylan och snön kom och omöjliggjorde mer grävande. Jag läste ut fem böcker. Bland författarna fanns Marie Lundström och Moa Backe Åstot som båda skulle besöka Luleås bokmässa Bok & bild senare under månaden.

November: I november kom den objudna gästen corona och besökte oss för andra gången (första gången var februari 2022, så det var väl dags). Vi var sjuka mest hela månaden, eftersom vi prickade in en magsjuka i slutet av november som sedan drabbade hela familjen i olika omgångar långt in i december. Sjuk mamma och sjuka (stora!) barn möjliggjorde väldigt mycket läsning och ljudbokslyssnande. Jag klockar in november med 13 lästa böcker. Bäst var Det kom ett brev från München av Håkan Nesser, och nu måste jag verkligen läsa resten av Barbarotti-serien. Jag började också läsa julromaner och bäst den här månaden var Alla hjärtans jul av Chatherine Walsh.

December: Magsjukan härjade i huset så någon julmat gick inte att förbereda i god tid. I stället ägnade jag återigen mycket tid till läsning. På julafton var vi alla friska, tack och lov, och i mellandagarna ägnade vi oss åt ett väldigt trevligt varannandagsupplägg – varannan dag utflykter och aktiviteter, varannan dag hemmamys. Hela 15 lästa och lyssnade böcker blev det i december. Flera mysiga julromaner men bäst var Augustvinnaren Andrev Waldens Jävla karlar.

Gott nytt år!

Foto: Sincerely Media på Unsplash


Böckerna jag läste 2023 – Statistik, listor och reflektioner över min läsning 2023.

> Här hittar du alla delar i min årssummering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.