Statistik över läsåret 2021

2021 är slut och det är dags att summera årets läsning i det stora statistikinlägget.

Antal böcker och format

Totalt under året läste jag totalt 82 böcker, fördelat på 58 lästa och 24 lyssnade böcker. I år har jag läst fler fysiska böcker än jag gjorde förra året, mycket för att jag vågat återvända till biblioteken efter att ha pausat i princip alla besök i fysiska butiker och andra offentliga inomhuslokaler under pandemin.

Ser man till fördelningen över året var första halvåret inte så starkt läsmässigt. Det var däremot andra halvåret. 85 procent av böckerna läste jag under juli till december. Som jag skrev på nyårsafton var det mycket annat som snurrade under våren och det avspeglar sig i min läsfrekvens.

Lägger vi ihop format och antal lästa böcker per månad så ser det ut så här:

Och lägger vi 2021 bredvid de föregående åren ser vi att 2020 fortfarande var ett exceptionellt läsår, men att 2021 är mitt näst bästa läsår någonsin. Jag gissar att ljudböckernas intåg i mitt liv har en viss betydelse eftersom det ger mig möjlighet till mer lästid – på bussen och i bilen, på promenaden, när jag viker tvätt och när jag är för trött för att läsa med ögonen men för rastlös för att kunna somna.

Genrer

2021 läste jag lite mer skönlitteratur än facklitteratur. En genre som var ny för mig i år var poesi, jag har knappt läst poesi sen jag gick i skolan. Det blir kul att se om det är en genre jag kommer fortsätta läsa eller om det blev mer av ett engångsinslag. För ett antal år sedan läste jag inga serier och nu läser jag serieromaner med i alla fall någon form av regelbundenhet.

Klassiker och nyutgivet

Under flera år har jag utmanat mig själv att läsa fler klassiker genom att försöka läsa böcker från tolv olika decennier. I år har jag inte haft någon sådan utmaning och det märks ju på böckerna jag läst. Böckerna jag läste var utgivna under endast fem olika decennier. Noterbart är att jag inte läste en enda bok från 00-talet. Mitt fokus har uppenbarligen legat på nyutkomna titlar.

Författarnas kön

Precis som alla år läser jag betydligt mer av kvinnor än män. Eftersom jag ändå läser ungefär en fjärdedel manliga författare så anser jag det ändå vara okej.

Författarnas hemländer

2021 läste jag böcker av författare från 15 olika länder. Det är ganska många länder som jag bara läst en enda bok från, medan Storbritannien och USA är de länder vid sidan av Sverige som jag läst mest från. 65 procent av böckerna jag läste var skrivna av svenska författare.

Tittar man på fördelningen per världsdel ser det ut så här. Förra året prickade jag in minst en författare från varje världsdel, men i år läste jag ingenting från Sydamerika och Oceanien. Jag skulle önska att jag läste mer brett och från fler länder.

Eftersom världen består av ungefär 200 länder är det svårt, för att inte säga omöjligt, att hinna läsa böcker av författare från alla länder under ett enda år. Därför för jag också statistik över vilka länder jag läst något från under alla tider. I år har jag läst böcker av författare från nio nya länder: Finland, Ghana, Haiti, Kina, Ryssland, Schweiz, Syrien, Tanzania och Vietnam. Dessa länder är markerade med rosa i kartan här nedan.

Vitt: Länder som jag inte läst något från.
Grönt: Läst böcker av författare från landet sedan tidigare.
Rosa: Läst böcker av författare från landet för första gången under 2021.

Så – även om jag läst mestadels svenskt så är jag nöjd med att jag läst böcker av författare från så många nya länder i år.

Nya upptäckter eller gamla favoriter

Av årets 82 lästa böcker var 61 procent skrivna av författare jag inte läst tidigare, och 39 procent var skrivna av för mig nya författare.

Hur bra var böckerna?

Under 2021 läste jag många bra böcker – det vanligaste betyget jag gav var 4. Sedan är det ganska jämt fördelat mellan 3:or och 5:or. Endast fem böcker fick betyget 2 och ingen fick 1. Vilka böcker jag tyckte allra bäst om har jag skrivit här.


Böckerna jag läste 2021 – Statistik, listor och reflektioner över min läsning 2021.

> Här hittar du alla delar i min årssummering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.