Läsåret 2021 månad för månad

För ungefär ett år sedan sa jag hejdå till skitåret 2020, övertygad om att vi snart lagt pandemin bakom oss. Sen hände 2021. Nu är det återigen nyårsafton och så här summerar jag året. Gott nytt år!

Den första boken jag läste ut 2021 var Inte av denna världen av Yaa Gyasi, som vi skulle diskutera i bokcirkeln jag var med i tillsammans med några kollegor. Det var januari och jag var i valet och kvalet om jag skulle tacka ja till ett nytt jobb som skulle innebära en flytt norrut för hela familjen och ett hejdå till bokcirkelkollegorna.

Det blev ja och i februari läste jag Flytta smart – Planera, rensa och organisera av Förvaringsdrottningen Paulina Draganja som förberedelse för den förestående flytten. Jag njöt mig igenom tegelstenen Samlade verk av Lydia Sandgren som tog över en månad att läsa ut.

I mars började jag på mitt nya jobb och fokus låg på jobbet och allting kopplat till flytten. Och så köpte vi en tomt och husbyggarplaneringen tog upp nästan all fritid under våren. Läsningen fick stryka på foten, men jag hann i alla fall lyssna på Alla ljuger av Camilla Grebe och ett par böcker till under april, maj och juni.

I juli fick jag semester och bestämde mig för att fokusera mer på min läsning. Det är ju när det snurrar på som mest som man behöver läsningen som bäst. Jag började med godisrosa romanen Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av favoriten Mhairi McFarlane, men innan jag hann läsa ut den lyssnade jag mig igenom en massa ljudböcker och så gjorde biblioteksböckerna entré i mitt liv igen, efter att jag pausat biblioteksbesöken under pandemin.

I augusti blev jag sjukskriven för depression och ett tag var böckernas värld den enda värld jag orkade vara i. Både vanliga böcker och ljudböcker slukades i raskt tempo. Under september läste jag fjorton böcker och lyssnade på sju. Jonas Sjöstedts memoarer med den trösterika titeln Allt kommer att bli bra, Polcirkeln av Liza Marklund och Stormvakt av Kristina Ohlsson (i fin uppläsning av Martin Wallström) var tre av böckerna som jag flydde till under hösten. Sex favoritförfattare släppte nya böcker under hösten och det gjorde mig glad.

I oktober inledde jag ett läsprojekt – att läsa mig jorden runt och tack vare böckerna reste jag till sex nya litteraturländer: Schweiz, Vietnam, Syrien, Tanzania, Kina och Haiti.

I november fortsatte jag med läsprojektet Nobelnovember och andra pristagare. Förutom årets pristagare Abdulrazak Gurnah som jag läste i oktober så kunde jag bocka av Tomas Tranströmer, Louise Glück, Boris Pasternak och Toni Morrison (visserligen i december) i mitt läsprojekt. Fem nya Nobelförfattare läste jag under året, och totalt har jag läst tolv av de författare som fått priset hittills. Dessutom hittade jag ett antal riktigt bra deckare och romaner bland de nominerade i Årets bok och Svenska Deckarakademins priser.

Så kom december och jag avslutade läsåret med en ny och mycket kär tradition: julböckerna. Månaden inleddes starkt med Allt jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri och sedan läste jag även Projekt jul av Cathy Bramley och En oönskad julklapp av Sara Molin. Året avslutades med den juliga pusseldeckaren Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang, som är nummer sex i serien som jag följer med hjälp av Maria Lang-kalendern.

Foto: Unsplash


Böckerna jag läste 2021 – Statistik, listor och reflektioner över min läsning 2021.

> Här hittar du alla delar i min årssummering

2 thoughts on “Läsåret 2021 månad för månad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.