3 genrer jag aldrig läser

Foto: @michael_mouritz för Unsplash.

Häromdagen tittade jag på Sincerely Johannas Youtube-klipp Genrer jag inte gillar att läsa. Det fick mig såklart att tänka på vad jag inte gillar att läsa.

Skräck

Halloween närmar sig och många tipsar om böcker i skräckgenren den här veckan. Skräck är dock en genre som jag aldrig läser för jag tycker, precis som Johanna, inte om att bli rädd. Jag började till exempel läsa John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in men det var bara för mörkt. Deckare och thrillers läser jag däremot gärna så länge de inte är för läskiga, för jag tycker nämligen att polisutredningar och mysterier är väldigt spännande.

Sci-fi och fantasy

Liksom Johanna är jag heller inte särskilt förtjust i science fiction och fantasy. Jag vill läsa om saker som är mer verklighetstrogna. Här finns dock undantag, som De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuro. Faktum är att jag inte ens fattade att det var sci-fi-inslag i boken förrän jag hade lyssnat en bit in och saker började bli för konstiga. Likaså läste jag min kollega Karin Willners bok Omstart – och älskade den, trots att det är en sci-fi-roman. Men det krävs alltså något särskilt, som ett Augustpris eller att jag känner författaren, för att jag ska grabba tag i en sådan bok och kanske bli positivt överraskad.

Poesi och prosalyrik

Poesi är en genre som jag ofta känner att jag borde läsa, och som jag tror att jag skulle tycka om. Jag gillar ju ord och formuleringskonst! Några gånger har jag börjat läsa romaner som jag har haft höga förväntningar på men gett upp efter några sidor när jag insett att de varit skrivna i prosalyrisk stil, som Århundradets kärlekssaga och Århundradets kärlekskrig. Jag har så svårt för när det är varken eller. Nä, jag tror att jag skulle kunna tycka om kortare dikter. För det är ju något visst med att kunna säga något meningsfullt med få ord, både i webbtexter som jag jobbar med till vardags och i litteraturen.

Vilka genrer undviker du helst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.