Fyra böcker som lärde mig allt jag behöver veta om amerikansk politik

Skämt åsido – men efter att ha läst fyra böcker om ämnet vet jag i alla fall betydligt mer om amerikansk politik och USA:s historia än jag visste innan.

De fyra böckerna jag läst är dessa, och i den här ordningen:

  1. Vi hade makten i åtta år : En amerikansk tragedi av Ta-Nehisi Coates (Norstedts, 2017)
  2. 3 november 2020 Ödesvalet – Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning av Fredrik Reinfeldt (Albert Bonniers förlag, 2020)
  3. Allt vi har gemensamt : En berättelse om vänskap och ett delat USA av Sanna Torén Björling (Natur & kultur, 2020) 
  4. Nej är inte nog : Så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld av Naomi Klein (Ordfront, 2017) 

Vi hade makten i åtta år har jag redan recenserat men här kommer en liten reflektion och jämförelse av alla fyra böckerna.

Två av böckerna är skrivna av kvinnor, och två av män. Två av böckerna är skrivna av svenskar och ur ett svensk perspektiv, en är skriven av en amerikan och en av en kanadensisk/amerikansk författare. En av böckerna har en tydlig vänsterprägel, en är mer höger/liberalt inriktad, en bok har ett afroamerikanskt perspektiv och en av böckerna ett glesbygdsperspektiv. Två av böckerna är tydligt argumenterande, en mer neutralt skildrande och en fjärde undervisande, men även den på sätt och vis präglad av författarens politiska hemvist.

Kort sagt, jag skulle säga att de täcker in många olika perspektiv och erfarenheter. Jag har lärt mig så mycket! Som exempelvis det faktum att det var Republikanerna som avskaffade slaveriet och inte Demokraterna, som man ju kan tro med tanke på de senaste presidentperiodernas politik. Eller att valdeltagandet i USA är betydligt lägre än i Sverige, och att det ofta är krångligt att rösta. Inte toppen för demokratin direkt. Och att Donald Trumps regering bland annat består av höga chefer från oljebolag och banker, som om det inte vore illa nog att han rekryterat sin dotter och svärson till viktiga poster.

Vi hade makten i åtta år av Ta-Nehisi Coates

Vi hade makten i åtta år av Ta-Nehisi Coates handlar främst om Obamaåren, men avslutas med ett kapitel om Trumps väg till makten. Boken tar också upp slaveriets historia och hur det påverkar människor i dag. Intellektuellt och välskrivet, väldigt mycket i en amerikansk kontext och därför lite svårt att hålla reda på allt om man inte är så bevandrad i amerikansk politik. Men en viktig bok att läsa för att förstå svartas perspektiv.

> Läs min recension här

Fler bra böcker om USA och rasism: En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité och Nästa gång elden av James Baldwin.

3 november 2020: Ödesvalet av Fredrik Reinfeldt

Boken är bra och lärorik om än med lite intrasslat språk. Hade gärna gått fram med klarspråkspennan och rensat bort de mest invecklade meningarna. En grundlig redogörelse för USA:s politiska historia från grunden får vi här. Du som redan vet mycket om amerikansk politik kan hoppa över denna och gå direkt på Ta-Nehisi Coates men jag önskar att jag hade läst den här boken först, nu läste jag den efter Vi hade makten i åtta år.

Det är inget litterärt mästerverk eller njutningsfull prosa, men på något märkligt sätt ändå en bladvändare. Jag kommer på mig själv med att sluka kapitlet där Reinfeldt går igenom trolig valutgång delstat för delstat. Visst är boken präglad av Fredrik Reinfeldts syn på poltiken, som liberal/kapitalist, USA-vänlig, Obamavän och Trumpkritiker, men jag köper ändå hans resonemang i stort. Fredrik Reinfeldt är på många sätt en voice of reason i en höger som verkligen tappat det totalt.

Allt vi har gemensamt : En berättelse om vänskap och ett delat USA av Sanna Torén Björling

Om du bara ska läsa en bok om USA-valet och både vill få en bra läsupplevelse och lära dig något nytt så ska du läsa Allt vi har gemensamt av Sanna Torén Björling. Det här är ett otroligt välskrivet reportage om vänskapen med Sherry i Montana, om polarisering och om olika sanningar. USA är så mycket – bortom Manhattan och Silicon Valley, östkustens elituniversitet och Hollywood finns också oändligt mycket glesbygd som precis som i Sverige tampas med konflikten mellan centrum och periferi, makt och maktlöshet.

Fler bra reportageböcker från USA: Ok, amen av Nina Solomin och Vi är Orlando av Johan Hilton.

Nej är inte nog : Så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld av Naomi Klein

Om Reinfeldt älskar USA så får vi här ett mer kritiskt perspektiv. Naomi Klein målar upp en bild av ett genomkorrupt land styrt av rovgiriga kapitalister. Inte bara Donald Trump får sig en (välförkänt) släng av sleven, utan även Barack Obama och Hillary Clinton. Jag får Nina Björk-vibbar och tycker att boken tar upp väldigt intressanta tankar kring vår gemensamma välfärd, arbete och klimatfrågor. Klein menar att lösningen på ojämställdhet, rasism, ekonomisk omjämlikhet och klimatkrisen är gemensam och inte går att angripa som separata frågor.

Fler böcker om ekonomisk ojämlikhet som jag vill läsa: Underskottsmyten av Stephanie Kelton och Kapitalet och ideologin av Thomas Piketty.

2 thoughts on “Fyra böcker som lärde mig allt jag behöver veta om amerikansk politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.