Veckans kulturfråga v. 40

Enligt O ställer varje onsdag en fråga och i dag handlar det om platser för läsning:

Var läser du helst? Vilka tillbehör behövs för att skapa den perfekta lässtunden? 

Den perfekta lässtunden är nog på en strand eller vid poolen, under ett parasoll, i Grekland. Så att det är sådär härligt varmt att det är alldeles perfekt temperatur i skuggan. Och nära vattnet så att man kan svalka sig då och då. Men perfekt är det ju sällan. Som småbarnsförälder är läsningen dessutom oftast förpassad till kvällar.

I den vanliga vardagen läser jag gärna i sängen på kvällen innan jag ska somna. Tyvärr vill ögonen ofta falla ihop innan jag läst så länge som jag skulle önska – men å andra sidan har jag väldigt svårt att somna om jag inte läser alls så läsning i sängen är grejen.

I vardagsrummet har vi en väldigt skön fåtölj med fotpall. Där dukar jag gärna fram en kopp te eller kaffe och sätter mig och läser. Det är en trevlig plats med uppsikt över hela vardagsrummet och man kan vara lite halvsocial sådär med maken när han tittar på tv.

Det viktigaste för en bra lässtund är att man sitter riktigt bekvämt! Inför denna hemmasommar har vi därför köpt en liten soffa till balkongen. Under sänghimlen på balkongen trivs jag väldigt, väldigt bra, ända tills grannarna börjar röka. Då måste man snabbt springa in. Att läsa utomhus är härligt men också förenat med en massa besvär. Förutom rökande grannar kan man ju råka på vind, regn, för kallt eller för varmt väder. Eller för stark sol eller insekter. Alltså, inomhus är ändå att föredra för en riktigt bekväm lässtund.

Till läsningen behövs såklart bra belysning, gärna en filt och en kopp te också. Inför att vi skulle få vårt andra barn köpte jag en läsplatta (och ett halvår senare en läsplatta till!) och det är nog min bästa läs-investering någonsin. Nu behöver jag inte begränsas av sovande barn som blir störda av lampan, eller sovande partners för den delen heller. Det ger en annan känsla än att läsa på papper förstås, men läsplattorna har gett mig lässtunder i vardagen som inte hade varit möjliga annars. Jakten på den perfekta lässtunden i all ära, men att hitta tid för läsning i en späckad vardag är good enough.

3 thoughts on “Veckans kulturfråga v. 40

  1. Utomhusläsning är det bästa! Jag tycker mycket om att läsa på semestern och brukar hinna med nästan en bok om dagen. I sommar blev det ingen sådan helt avslappnad resa och hemma finns det alltid något annat att fixa med.

    1. Åh, den där semesterläsningen är så härlig – när man kommer in i ett riktigt läsflow och verkligen kan sluka en hel bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.