Litteratur från hela Sverige

Jag måste tipsa om Kulturkollos litteraturkarta, där alla kan vara med och pricka in platser där böcker utspelar sig. Sån himla bra grej att kunna läsa om platserna man längtar efter att få besöka, men kanske inte kan på grund av coronapandemin.

Eller platser som man aldrig besökt, inte hade tänkt besöka i år men någon gång drömmer att besöka. Som Österlen, för min del. Skåne är ett landskap jag knappt varit i, mest passerat på väg till Danmark ett par gånger. Det blir väl så när man kommer från Norrbotten, bor i Stockholm, har släkt i Västsverige och gillar att åka skidor. Få in Skåne i den ekvationen den som kan …

Vill du läsa om Norrland?

Här kommer fyra norrländska deckartips från mig!

  • Liza Marklunds deckare ”Den röda vargen” utspelar sig delvis i Luleå, dit reportern Annika Bengtzon åker för att skriva om ett mord som skett. Jag älskar ju tidningsmiljön och har läst flera av Marklunds böcker flera gånger …
  • Lite längre söderut längs kusten hittar vi Örnsköldsvik och Ulvön, där debutanten Lina Areklew förlagt handlingen i sin deckare ”Ur askan”. Spännande och oförutsägbart. Och underbara idylliska miljöer. En annan sommar utan pandemi åker jag gärna till Ulvön!
  • Och i Hälsingland hittar vi Hudiksvall, där Gabriella Ullberg Westins deckarserie utspelar sig. Hittills har jag bara läst den senaste,”Ett enda andetag”, och den var både spännande och ur-aktuell eftersom den handlar om en superfarligt virus. Annars börjar jag alltid med den första boken i en serie, men här gjorde jag ett undantag.
  • Det tog mig mer än 10 år att läsa resten av Åsa Larssons Kirunadeckare efter att jag läst debuten ”Solstorm”. Men när jag väl läst bok nummer två, fortsatte jag med de övriga i rask takt. Tror nog att de är bland de bästa deckare jag någonsin läst.

Och fyra böcker som utspelar sig i Norrland som jag är sugen på att läsa:

  • Ungdomsboken ”Säg nåt då!” av Ida Ömalm Ronvall utspelar sig i Örnsköldsvik och Luleå.
  • I en liten stuga i Norrlands inland utspelar sig unga vuxna-romanen ”Bete sig” av Linda Jones, som vann Norrlands litteraturpris häromveckan.
  • Alla verkar läsa Karin Smirnoffs trilogi om Janakippo i den norrländska, fiktiva orten Smalånger i sommar. Kanske dags för mig också snart?
  • Och så Tornedalsskildringen ”Testamente” av Nina Wähä, precis som Smirnoff Augustnominerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.